Teheran
Ali Sadr grotterne
1. etape oktober 2008

    
Efter at Shahla flere gange har opfordret mig til at deltage i de ture hun arrangerer til Iran, føler jeg i år at tiden er kommet - efterlønnere har jo flere frihedsgrader end hårdtarbejdende gymnasielærere. Lige siden jeg tilbragte et år med at undervise iranere i dansk i forbindelse med flygtningestrømmen derfra i midten af firserne har jeg interesseret mig for sproget, landet og kulturen. Så da chancen er der springer jeg på og melder mig til turen. Så her er vi så, deltagerne i turen: Else, Hans, Søren, Anne, Dina, Kirsten, Peter, Leif og Sussi. Afgang tirsdag morgen fra Varde Banegård. Shahla har været nødt til at tage til København alene, men har overladt styringen til Søren. Og det går jo fint, vi fik i hvert fald en række spændende oplevelser på vej over landet.
   
Her er vi så endeligt nået til København. Vel ankommet til Teheran iklæder kvinderne sig det obligatoriske slør: den islamiske 'dresscode' for kvinder fremvises her af de fire gratier Anne, Else, Dina og Sussi. 
    
Allerede samme dag går vi i gang om onsdagen med et tætpakket program. Vi starter på nationalmuseet, hvor vi får set skulpturer fra Persiens tidlige historie. Vi starter med Hamurabis lovtavle.
       
Det er en kopi af en sten, som franskmændene har ført til Paris, men flot er den alligevel. En anden gruppes rejseleder fortæller om nogle flotte figurer.
    
Vi har vores egen minibus, og den manøvrerer vi rundt med i Teherans hektiske og til tider kaotiske trafik. Her sørger vores guide for at jeg kommer helskindet ind i bussen. Lidt senere er vi på museet for tæppekunst, og her udenfor for vi taget vores første 'familiebillede'. 
    
Der er mange spændende restauranter, og Shahla har fundet den frem til os. 
    
Indenfor bliver vi bænket og får forskellige specialiteter som f. eks. flere slags kebab og duq, en slags youghurtdrik. 
     l
Der er et lille rum i et hjørne beregnet til at ryge vandpibe, og det benytter Sussi og Søren sig af til at få sig en normal smøg. Senere om aftenen er vi henne for at se Shahens palads, som har verdens største persiske tappe.
    
Om aftenen er vi på bazaar og får et indtryk af det mange spændende frugter og handelslivet. 
    
Lidt senere får vi aftensmad på restauranten oppe på højdedraget i udkanten af Teheran. Her er vi tre der får ideen med at iklæde os de flotte duge og blive de tre musketerer. 
    
Senere går vi i bazaaren, hvor Shahla hjælper mig med at købe noget 'læderfrugt', frugtmasse klemt sammen i plader og tørret. Dagen efter kører vi en lang tur ud gennem ørkenen vest for Teheran. Her ses Dina og Hans ved et stop undervejs. 
    
Undervejs gør vi holdt og nogle af os benytter lejligheden til få vist vores barnlige sind. Ankommet til vores bestemmelsessted forklarer Shahla os lidt om programmet og maden. Vi er kommet til Ali Sadr hulerne. 
    
Det er verdens største drypstensgrotter med vand i gangene, så vi sejler af sted i mørket.   
    
Der er mange flotte formationer, og her er der nogle indtryk af hvad vi ser.
    
Tilbage efter rundfarten efterlader vi bådene og vandrer ud.
    
Her er Anne, Shahla og en iransk bekendt. På vej tilbage i bussen er der rig lejlighed til at diskutere, kortet er fremme og der debatteres blandt andet, om der er forskel på danske og iranske kilometre. 
    
En sådan bus udgør et lille univers i sig selv, så der hygges, synges og snakkes.