Shiraz
2. etape oktober 2008

    
Teheran er ikke lige Shahlas kop te: alt for larmende, kaotisk og forurenet. Det sidste er jeg også enig med hende i. Det bider i øjnene, og jeg får hovedpine af det. Men nu er turen kommet til Shiraz, Shahlas hjemby. Vi får en overstrømmende velkomst af Shahlas familie i lufthavnen fredag, og på billedet til venstre kan vi  se Shahrin, Shahlas søster, allernærmest med det blå slør, og hendes mand lidt tilbage til venstre. Til venstre for Shahrin har vi den anden søster Shahnoz, som har været sammen med os i Teheran. Med det røde slør Shahrins datter, og helt til højre Farideh, Shahlas tredie søster. Vi tager det obligatoriske familiebillede. 
    
Samme eftermiddag møder vi vores nye guide Hassan. Hovedattraktionen for eftermiddagen er en moske. Her ses den flotte skulpturelle indgang til venstre og til højre en smuk ornamenteret væg,  Arkitekturen og ornamenteringen er overvældende, med utroligt mange farver og detaljer.
    
Mønstrene, farverne og formerne er elegant og delikat sat sammen.
       
Vi får også meget at vide om historien af vores dygtige guide.Der er en dejlig ro over bygningerne.
    
Her nogle billeder af detaljerne i arkitekturen.
    
   Her er vi indenfor i mændenes bederum. Læg mærke til de karakteristiske tæpper: man går i strømpefødder herinde.Loftet i moskeen er overvældende med sine elegante mønstre og farver.
    
Lidt senere er vi på sightseeing i Shiraz, hvor vi blandt andet ser en flot anlagt have. Om aftenen besøger vi gravmælerne for to berømte iranske digtere.  Derefter ud til en hovedattraktion. En arkitektonisk perle med flisegange, blomsterbede, promenader og tempellignende bygninger.  
    
Til venstre gravmælet for Sa'edi, en meget stilren og betagende bygning midt i en have, hvor folk slentrer rundt til lyden af klassisk persisk musik. I en isbod udenfor stifter jeg bekendtskab med en specialitet, majsstrimler i frossen tilstand i rosenvand. En virkelig lækkeri, som vi senere omtaler som 'ormene'. Uden for isboden er der en venlig lokal familie med en smilende dreng. 
    
  Vi tager videre til gravmælet for Hafez, igen en arkitektonisk perle, midt i en stemningsfuld have. På billedet til højre ses taget under kuplen med en fantastisk ornamenteret udsmykning.
    
I midten er der en lille gruppe iranske piger, som meget gerne vil fotograferes. I det hele taget bliver der taget mange billeder, og også iranerne tager billeder af sig selv og også os.
    
Senere om aftenen skal vi spise i en meget speciel restaurant, som er et stort nomadetelt. Der er levende musik, leveret af nogle fremragende musikere. Vi sidder ned på tæpper, noget min ryg ikke har det godt med, men jeg klarer det.
    
Vi bliver bænket - eller snarere tæppet, for man sidder i skrædderstilling og spiser af maden som rettes an på tæpperne. Det kan være lidt hårdt for ryggen hos nogle, men det er vældigt hyggeligt.  På vej ud danser Anne mavedans til glæde for de medrejsende og de andre tilstedeværende i teltet. 
    
Som nævnt er det et stramt program, så allerede næste morgen lørdag er vi i gang igen. Her tager Hassan os med til en have, Eram Garden, paradishaven, og forklarer os lidt om stedet. 
    
Under spadsereturen viser Shahnoz mig en frugt, som er en mellemting mellem en appelsin og en citron. Den skal spises med det samme og smager godt, venter man lidt bliver den sur. I baggrunden ses det flotte palads og på billedet i midten får man indtryk af haven og de tørre bjerge i det fjerne. 
    
Shahla får også tid til at forsyne sig med lidt læsestof.
    
På et museum for byhistorie viser Hassan os et gammelt billede af det sted uden for Sa'edis gravmæle, hvor den før omtalte isbod befinder sig. Om eftermiddagen går vi på bazaar. Her er igen et indtryk af de mange forretninger og handelslivet.
    
Flere af mine medrejsende er på udkig efter persiske tæpper og går ind i flere forretninger. Jeg havde egentlig på forhånd tænkt, at det var da alt for besværligt at transportere hjem, så jeg er egentlig ikke så interesseret. Men jeg får øje på et tæppe, som jeg synes gevaldigt godt om. 
    
Men Else har også fået øje på det, endda før mig, så det bliver hende der køber det. 
    
Til ventre et indtryk af de mange forskellige krydderier man kan købe i bazaaren. Men Shahla fører os også hen til en gade, hvor næsten alle forretningerne handler med guld, og her finder jeg nogle guldarmbånd, som jeg køber til Corinna og Maria. Men jeg er glad for, at jeg har erfarne folk med til købet, som kan godkende det: Shahla og Farideh. 
    
Om aftenen besøger vi Shahlas familie hos Shahrin og onklen. Hele familien er der. På billedet til højre slapper Kirsten og Peter af, mens onklen har travlt med at organisere.  
    
Der er en livlig aktivitet, og vi bliver budt på lækre iranske kagespecialiteter.
    
Kirsten deler også nogle af vores gaver ud, her blandt andet til Farideh. Derefter bliver der danset.
    
Og vi slutter aftenen af med at tage endnu et 'familiebillede'. Det har været nogle spændende dage i Shiraz, men søndag går turen videre til Persepolis, en gammel persisk kongeby. Til.højre ses byporten til Shiraz, Quran Gate. Den kaldes sådan, fordi der ifølge traditionen lå en Koran i bygningen øverst oppe, så at alle, der rejste ud blev velsignet.  
    
Hassan og Leif med Quran Gate og Shiraz i baggrunden.