Hiroshima
6 november 2010 
   
Vi ankommer tidligt til Hiroshima lørdag d. 6. november og møder til vores overraskelse Bo og Corinna, som er lige ved at tage af sted til Mijajima, en ø ud for Hiroshima. De fortæller os hvordan vi kommer ud til det berømte område: The Atomic Bomb Dome. Vi tager en sporvogn, som kører os lige direkte derud.
   
Lige ved siden af stoppestedet ser vi det berømte mindesmærke: ruinerne af en af de bygninger, som blev stående efter atombombesprængningen. Det giver en underlig sugende fornemmelse at stå der og tænke på hvad det betyder. Vi går rundt om bygningen.
   
På den anden side vil vi tage nogle billeder med os i forgrunden og bygningen i baggrunden. Det er Palle stående til venstre og Else gående til højre.
   
En guide fortæller børnene på fliserne om historien, og bagefter bevæger eleverne sig over til øen, hvor museet befinder sig. Læreren snakker med os - han taler udmærket engelsk - og jeg finder anledning til at fortælle, at jeg er imponeret over så velopdragne børnene er. Det glæder ham at høre.
   
På vej over til øen går vi langs med hovedgaden, og det er imponerende at se det moderne Hiroshima. På broen over til øen har man dette vue af bygningen med det moderne Hiroshima i baggrunden.
   
Jeg mødte disse skolepiger, som var helt vilde efter at blive taget billede af. På midten af øen befinder Fredsbuen sig. Når man kigger igennem den, ser man den ødelagte bygning. Her er det almindeligt at få taget et billede af sig selv.
   
Også de voksne kan lide at vise fredstegnet. Vi fortsætter hen over den store plads foran museet.
   
Inde i museet er der en rekonstruktion af bygningen, og der er talrige illustrationer, dokumentariske billeder, oversigter, foklaringer og modeller. Det er et meget informativt og smagfuldt indrettet museum. Her til højre er der et billede af hvordan byen så ud lige efter angrebet.
   
Et moderne luftfoto af byen, som ligger lige midt i et floddelta. Der hvor den røde prik er, var det præcise mål for bombem. Her en rekonstruktion af lige dette område. Man sigtede efter den bro, som i toppen af billedet er et T.
   
Her er den så. En tro kopi af bomben, som blev kastet over Hiroshima, kaldet 'Little Boy'. Til højre en forklaring af mekanismen i bomben.
   
Bomben fremkaldte ved detonationen en ildkugle af denne størrelse hen over byen. En altødelæggende kraft. Efter dette manende besøg på museet begynder vi at gå tilbage gennem parken i den sene eftermiddag.
   
Nu ser bygningens silhouette sådan ud i aftenskumringen. Om aftenen tager vi ind til byen, som har et supermoderne overdækket indkøbskvarter.
   
Vi finder en hyggelig restaurant og spiser ved disken sammen med de andre. Næste morgen, søndag d. 7. november, er udsigten sådan fra hotellet.
   
Vi skal atter engang hen og tage toget, Shinkansen, og vi skal til Osaka, hvor vi skal mødes med Bo og Corinna.
Vi kigger for sidste gang ud på rismarkerne, som passerer forbi uden for toget.