Karl og Erna

Karl
Karl bliver født i Aasum på ved Odense i 1915. Som nævnt i beretningen om hans familie flytter familien i en årrække en del på grund af faderens arbejde ved banen. I 1918 først til Byllerup ved Ejby og Nr. Åbye på Vestfyn, så i 1922 til Fredericia, hvor de køber hus på Prangervej, hvorefter det går til Tolne i Nordjylland, hvor de er til 1927 . Her starter Karl i skolen (se billedet herunder),  og går derefter i kort tid på Sindal Realskole. De flytter et par måneder til Kvissel, mellem Frederikshavn og Tolne, men han fortsætter i Sindal Realskole.


Karls klasse i Tolne. Han er nr. 3 fra venstre i sidste række. Billedet er fra 1925.

Fra 1927 til 1930 bor de i Alken ved Skanderborg. I denne periode går han på Skanderborg Realskole og bliver konfirmeret i Skanderborg Slotskirke. Da resten af familien flytter til Skjern 1930 på grund af faderens arbejde ved banen, bliver Hans og Karl i Alken og er medhjælpere på en gård.


1931 Skjern. Karl.

 I 1931 kommer han til Skjern og er i lære som mekaniker et års tid (billedet herover). Han bliver kaldt Karl Mekanik. Mekanikeren, som han arbejder hos, er uheldigvis lidt drikfældig, og da familien er blevet indremissionsk og der er en morbror Mads i Gislev på Fyn, som også er indremissionsk, sørger de i 1932 for at Karl får plads som smedelærling i smedien i Gudbjerg. Her er han i lære i 3 år og bliver udlært den 5. april 1934.

I mellemtiden er familien flyttet til Skalbjerg, men da Rasmus Christian Rasmussen dør i 1934 flytter hans enke, Else Kirstine, sammen med Knud til Tommerup, hvor hun kan passe missionshuset. Ellens mand, Viggo Kirketorp, og hans forældre, som er indremissionske, hjælper hende til at få dette.

Efter at have været hjemme i Tommerup en lille måneds tid er han svend her i Gudbjerg fra 1. juni til 15. december. (Se billedet herunder). 


1934 i Gudbjerg. Karl til venstre sammen med gymnastikforeningens medlemmer.

I 1935 bliver han indkaldt som soldat ved gardehusarerne ved Næstved fordi han kan sko heste, men en sygdom, som har plaget ham, nemlig ischias i det venstre ben, gør at han bliver indlagt på Nyborg sygehus i 3 måneder og bliver erklæret tjenesteudygtig den 11. marts 1935.

Året efter, i 1936, får Karl arbejde på Svendborg Jernstøberi, og samtidig bor han på værelse her i byen, men da arbejdet dels ikke interesserer ham, og da han stadig plages af ischias, kommer han til Tommerup, hvor han kan hjælpe til ved elværket. Men så i vinteren 1936-37 kommer han til smeden i Snarup og hjælper til med at lægge centralvarme ind hos flere beboere.


1936 Snarup. Karl.

Senere vil han dog prøve noget nyt og får arbejde på Fraugde Plovfabrik og kan i denne periode bo på Valhalsvej i Bolbro ved Odense, hvor familien er flyttet til i 1937 på grund af Knuds skolegang (Se billedet herunder til venstre).

    
              1937. Valhalsvej 12 i Bolbro. Det er lejere på 1. sal.                                                                                    1937 Karl ved Odense Banegård.

    
1937 Bolbro. Et portrætfoto af Karl.                                                                                                                           1937 Bolbro. Knud, Else Kirstine og Karl.                                                      

I maj 1938 tager han til Turup, men da smeden her vil have ham til også at passe haven siger han op efter otte dage, og efter pinsen kommer han til Norup Smedje. I 1939 skifter han dog til Søndersø smedje, da han kan få mere i løn her. Herunder  bliver han foreviget på billede til højre i færd med at sko heste.

    
                                      1939  i Søndersø. Karl med en Ford.                                                                                  1939 i Søndersø. Karl skoer en hest. Hesteejeren kigger på.                                          

Men senere på året tager han arbejde på Sukkerkogeriet i Odense, i og med han tænker på at blive gift. Det er i så fald bedre at have arbejde på en fabrik i Odense end at blive hos en landsbysmedie. Han bor i denne periode igen på Valhalsvej i Bolbro.

Her er en oversigt over alle de steder Karl når at være før han gifter sig med Erna.

1915                 Åsum
1918                 Byllerup ved Ejby - Nr. Åbye på Vestfyn
1922                 Fredericia
1923                 Tolne
1927                 Alken ved Skanderborg
1930                 Skjern
1932                 Gudbjerg
1934                 Skalbjerg
1935                 Tommerup
1936                 Snarup
1937                 Bolbro
1938                 Norup
1939                 Søndersø
1939                 Bolbro (Sukkerkogeriet)

Erna
Den første gang Erna ser Karl rigtigt er en aften kort efter at han er kommet til Norup for at arbejde i smedjen i 1938. Minna og hun er i køkkenet og i færd med at sy en kjole til hende. For at komme fra værkstedet og ind i stuen skal man igennem køkkenet, og der kommer Arthur sammen med en ung mand. Da han er gået spørger de, hvem det er, og Arthur fortæller, at det er den nye smedesvend, som skulle se på en klaverlampe i kataloget. Karl fortæller senere Erna, at efter at han har set hende et par gange, spørger han møllersvenden hvem hun er. Han får at vide, at hun er værkpasserens datter, så derfor kommer han ned til dem og køber flere ting, bl.a. til sin cykel.

Anekdote:
Møllersvenden har også fortalt ham, at Erna kommer sammen med brugsuddelerens Johannes, men det forholder sig blot sådan, at han er deres nabo og at de derfor kender ham godt. Da Johannes fornyligt har fået en motorcykel, har han taget Erna med ud at køre engang imellem. Bl a. kører Johannes og Erna sammen med malersvenden Evald, saddelmagerens søn, og hans kæreste Inger, begge par på motorcykel, i juni måned en tur til Fanø. På hjemvejen kører de igennem Varde og Grindsted til Munkebjerg ved Vejle.


24. juli1938 på Norup Høje. Erna til højre sammen med sin veninde Else Mortensen.

I denne periode deltager hun i Norup-Hasmark gymnastikforenings gymnastikaftener i Egense forsamlingshus. Ved gymnastikopvisningen d. 24. juli 1938Norup Høje er der bal efter opvisningen, hvor den nyankommne smedesvend, Karl, byder hende op til dans og senere spørger hende om hun vil med ud at se på natsværmere. Det siger hun ja til, men ser ingen natsværmere. Til gengæld taler de om alt muligt og aftaler at mødes igen.

Anekdote:
Erna og hendes veninder har naturligvis snakket om den ny smedesvend, som bliver rost meget, fordi han er så god til at sko heste og til mange andre ting. De synes han ser godt ud, men hun er ikke klar over, at han interesserer sig for hende, så da han spørger hende om hun vil med ud at gå en tur, er hun egentlig meget overrasket. Han fortæller hende senere, at han var meget spændt på om hun ville med. De mødes så, når de kan komme til det uden at andre ser det, men efterhånden har en del opdaget, at de kommer sammen.

En dag i september er "skrædderens" og "murerens" inviteret hen til familien sammen med Evald, Inger og Johannes, fordi Erna havde været på tur sammen med dem. Det er ved denne lejlighed, at Arthur siger at man kunne jo bede smedesvenden om også at komme. Karl er hjemme i Bolbro, fordi det er søndag, men Erna ved at hun kan ringe til købmand Madsen, der bor på hjørnet af Valhalsvej og Bragesvej. Han er nemlig gift med Karls kusine.


I 1939 er Erna på besøg på Valhalsvej i Bolbro. Her ses de foran huset sammen med Knud, en nabo, Karen og Inger.

Senere kommer Erna så og besøger Karls familie og han og broderen Knud spiller for hende, hvilket hun nyder rigtigt meget (se billedet herover). Et stykke tid efter kører Karl og Erna på en motorcykel Karl har lånt til "Skovsbo", hvor hans broder Hans er forvalter. Karl har selv haft en da han boede i Fraugde, men den har han solgt.

På landet har det hidtil været sådan, at piger enten er hjemme i huset eller ude at tjene i huset hos andre, eller de syr derhjemme, men i tyverne sker der det, at der begynder at blive oprettet frisørsaloner. Folk begynder at få deres hår klippet ude og sat i stand. Dette er chancen for piger til at prøve noget nyt.

I Norup hænder der det, at sønnen Harry på en af gårdene lige ved siden af elværket er på et kursus på Badstuen i Odense. Her er der kurser både for piger og drenge som barberer og frisører. Han er forlovet med Johanne, som tager et kursus hos Fru Knudsen, og meningen er at de sammen skal starte en frisørsalon. Forholdet ophører dog, og han opretter sin egen lille frisørbutik hos "murerens" og Johanne er som nævnt hjemme hos forældrene. Erna, som er inspireret af Johanne, kommer også på et fire måneders kursus hos Fru Knudsen på hjørnet af Skt. Gertrudsstræde og Gråbrødreplads i Odense og i 1939 starter hun i Norup med at tage rundt og frisere.

Da imidlertid Arthur og Minna må flytte til Fuglebjerg, Vestsjælland, maj 1939 på grund af forfølgelse fra en person ved navn Skovhøj, en person med nazisympatier, flytter Erna ned til "murerens" og har salon her i et halvt år fra maj til november ved siden af Harry. På det tidspunkt Arthur og Minna flytter til Fuglebjerg er de lokale jævnstrømsværker ved at blive nedlagt på grund af overgangen til vekselstrøm. Derfor ved de allerede ved tilrejsen, at de kun kan være dér et år. (Se beretningen om Arthur og Minnas senere liv her).

I hele perioden fra 1938 besøger Erna og Karl hinandens familier og i efteråret 1939 beslutter de sig for at blive gift. Derfor holder Erna hus på Valhalsvej i november, da Hans og Karen skal have deres første barn, Jørgen, og Karls mor, Else Kirstine, derfor skal passe hus hos dem.
Herefter bor hun i Fuglebjerg indtil 3. marts 1940, hvor de gifter sig og flytter ud på Holmehusvej 38 3.sal i Odense.

Karl og Erna
3. marts 1940 bliver Erna og Karl gift.

    
                                             Erna i 1940.                                                                                                                                       Karl i 1940.                                  
    
Brylluppet i 1940.
    
  I 1940 tager Erna og Karl på en teltudflugt til Dyreborg ved Fåborg. Ved denne lejlighed læser Karl romanen Pitcairn.

I 1940 flytter Karl og Erna ud på første sal på Valhalsvej 12, da det er billigere her, men da Else Kirstine sælger huset og flytter til Kerteminde med Knud i efteråret 1941, låner de i december penge til at købe et hus i Pårup.


1943. Else Kirstine i Kerteminde.

Det er imidlertid meget ensomt beliggende og da Karl desuden - på grund af krigen - har meget svært ved at få fat i dæk til cyklen for at komme på arbejde - og hvis han er heldig at få fat i et går det i stykker næsten med det samme, da det er "erstatningsgummi" - og da huset under de meget kolde vintre er en økonomisk belastning, beslutter de at sælge det og betale farmor lånet tilbage. De flytter i foråret 1944 ind til Arthur og MinnaVesterbro i Odense og om sommeren køber de en kolonihave i Rosenbækken og bor her.

    
Kolonihavehuset i Rosenbækkenved Odense i 1954. Erna, Arthur, Lilly og Minna. 

I august 1944 flytter de til Gustav Johansensvej nr. 1, hvor de køber frisørsalonen og får lov til at bruge soveværelset på første sal. Men et par måneder efter sælger ejerne, Johannes og Stella Pedersen fra Kappendrup, huset, da hans gode arbejde som vognmand på flyvepladsen for tyskerne er forbi. Karl og Erna flytter med dem og lejer kælderlejligheden på Østergårdsallé 10. Erna beholder salonen, men da Johannes har mulighed for at overtage faderens købmandsforretning i Kappendrup og derfor vil sælge huset på Østergårdsallé, sælger Erna salonen til Thea, Stellas søster, og for pengene køber de huset i Adamsgade i december 1945.

Samtidig er Kirstine Rasmussen kommet tilbage fra Kerteminde. Efter en periode, hvor hun bor hos Hans og Karen på Sandagergård, flytter hun ind hos Karl og Erna og bor her til 1947, men da de i 1947 køber en frisørsalon på Jernbaneallé nr.3, Fruens Bøge, flytter hun ud på Langelinie, hvor hun får nogle værelser, som Helga, Lillys søster, lige har fået til overs efter en skilsmisse. Her bor hun et årstid indtil hun i 1948 får en lejlighed bestående af stue og køkken ovenpå på Sigurd Ringsvej, hvor hun bor indtil sin død i 1956.

I perioden, hvor Karl og Erna bor på Gustav Johansensvej spiller de kort med et par ved navn Marie og Jon, der har overtaget et brødudsalg på samme vej. I påsken 1947 er Erna sammen med dem på Tåsinge for at se på et hus, de tænker på at købe. Hun og Karl tilbringer derefter en del af ferien dette år hos dem. I sommeren 1948 lejer de så et lille sommerhus af en fisker lige neden for Jons og Maries hus. De synes det er så dejligt at de beslutter sig for at anskaffe sig deres eget sommerhus. Derfor sætter de en annonce i avisen, og en gårdmand i Ny Holstensprøve ved Fåborg, der lejer grunde ud, kontakter dem. De ser på grunden i foråret 1949 og lejer den med det samme, for 60kr om året.


Sommerhuset ved Fåborg i 1955

Smedegården på Kragsbjergvej

I mellemtiden sker der det, at Ernas hænder ikke kan tåle arbejdet som frisør, og da de samtidig hører at smedene bygger Smedegården på Kragsbjergvej, sælger de frisørsalonen på Jernbaneallé i Fruens Bøge og flytter herud i 1950. Karl bruger de følgende sommerferier på at bygge sommerhuset (se billedet herover). Han cykler hver weekend ned til Fåborg og arbejder så længe der er lyst. Materialerne får han fra Gyldensteen: stativerne er fra ladebygningen her og brædderne, som er skaller, får han fra Kattebjerg Savværk. Tømreren fra Gyldensteen hjælper ham med at skære det til og de to steder transporterer materialet.

Imidlertid føles det altid lidt halvkoldt og de ikke er helt tilfredse, så da de i september 1956 er til kongres i København, snakker de med Karl Hansen fra Smedegården, som er interesseret i at anskaffe sig et sommerhus. På denne måde bliver de enige om at sælge huset samme efterår til ham. En yderligere grund til at ville sælge er også, at det på dette tidspunkt er begyndt at blive muligt at købe bil og rejse andre steder hen. Derfor, så snart salget er gået i orden, begynder Karl at genopfriske sit kørekort og han tager køreprøven i januar 1957. Samme sommer holder familien ferie i Jylland.

Anekdote:
I 1956 sker der det pudsige, at Karl og Erna møder Karls kusine Minna, datter af en af Else Kirstines brødre, ved Else Kirstines begravelse i Vissenbjerg. Hun har en søn, som er murer, som kender Jon, der også er murer. Derfor besøger de både hende og Jon og Marie det følgende år i en lånt bil, da Karl har fået kørekort.

I perioden fra 1939 til 1956 arbejder Karl på Sukkerkogeriet, og er både tillidsmand for smedene og fællestillidsmand for alle fagforeningerne. Han kommer også i Metal Odense Afdeling i 1952, men mister pludselig al interesse for fagligt arbejde og holder op i 1957. I 1956 kommer han til Stålskibsværftet og er her i 3 måneder, hvorefter han får arbejde på SIO, hvor han bliver indtil han går på efterløn i 1977. Han dør i 1989.

Herunder ses han sammen med smedene på Sukkerkogeriet i 1945.


  Sukkerkogeriet 1945. Karl sammen med smedene. Han står yderst til venstre.

  I 1953 er han og Erna til smedekongres i Helsingør. Erna er nr 2 fra venstre og Karl bagerst til højre. Det er Svend Hansen bagerst i midten. Han bor nedenunder på første sal ipå Kragsbjergvej 71.

I perioden fra 1957 til 1963 har Erna arbejde i kiosken ved sygehuset, og i perioden fra 1963 til 1969 i kiosken hos fru Bonde, Hjallelsevej nr. 111, og i perioden fra 1969 til 1981 går hun med aviser, Fyens Stiftstidende og Fyens Tidende. Hun er desuden tillidskvinde fra 1978 til 1981.
    


Karl dør 27. marts 1989 og Erna 12. juni 2014. Dette er deres gravsted på Assistenskirkegården i Odense. Billederne er taget, da jeg sænker Ernas urne ned i graven.